nieuws Post

Een gesprek opnemen, mag dat eigenlijk wel?

'Had ik dat gesprek maar opgenomen...' Helaas gaat ondernemen niet altijd van een leien dakje. Iedereen zet wel eens vraagtekens bij bepaald gedrag van medewerkers, opdrachtgevers of zakenpartners.

Na een reeks aan gebeurtenissen vertrouwt u de samenwerking met de ander bijvoorbeeld niet helemaal meer. U wilt vervolgens een aantal gesprekken terug kunnen luisteren om bewijsmateriaal te verzamelen in verband met een mogelijke onenigheid. Maar mag dat wel, een gesprek opnemen?

Het antwoord op de vraag luidt: ja, het opnemen van een gesprek waarin u zelf deelnemer bent is juridisch gezien gewoon toegestaan. Dat mag dus ook stiekem zijn zonder toestemming te hoeven vragen. Dit geldt voor allerlei gesprekken, dus ook bijvoorbeeld uw gesprek met een arts of een werknemer, zolang het opnemen niet als doel heeft om uw werknemer te controleren.

Maar... Wanneer het echter gaat om een gesprek waarin uzelf geen deel neemt, verbiedt ons wetboek wel de opname ervan. Dit is dus strafbaar. 

Verder mag u bijvoorbeeld de opgenomen gesprekken niet delen op sociale media zonder iemands toestemming. Doet u dit toch dan schendt u de privacywet en maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit.

Ten slotte kunnen opgenomen gesprekken prima als bewijs worden gebruikt in civiele zaken in de rechtszaal. Specifieke eisen waaraan bewijs moet voldoen bij deze rechter zijn er namelijk niet. Een stiekem opgenomen gesprek kan dus ook prima dienen als bewijs, maar hoe de rechter vervolgens het bewijs waardeert is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de inhoud van het opgenomen gesprek.

Wat dan als de andere partij stelt dat u het bewijs stiekem en dus onrechtmatig heeft verkregen? Dan komt deze daarmee meestal niet ver, of er moet dan wel een hele erge inbreuk zijn geweest op zijn privacy.

Onze tip: In principe mag u gesprekken waaraan u zelf deelneemt (stiekem) opnemen, of u dat nu wel of niet vooraf meldt. Publiceren mag echter niet zomaar.

De opnames kunnen gewoon gebruikt worden als bewijsmiddel in een civiele zaak. Hoe de rechter dit bewijs waardeert hangt vervolgens wel af van de zaak en de inhoud van het opgenomen gesprek.

Origineel artikel:

https://www.hbojuristen.com/single-post/Gesprek-opnemen-mag-dat

HBO Juristen. Dé Bedrijfsjuristen - sinds 2009

Deel dit bericht

Facebook Twitter Linkedin googleplus